Agroksenmäen holvikellarin kiinteistö on rakennettu vuonna 1864. Vanha kivitalo on vankasti rakennettu, mutta sen lämpötalous on asettanut meille haasteita toiminnan alusta asti. Sisätiloissa vallitsee tasainen lämpö ympäri vuoden, mutta rakennus vuotaa lämpöä ulos merkittäviä määriä. Olemme pitkin matkaa parantaneet rakennuksen lämpöeristystä ja seuraava ponnistus tehdään tänä syksynä, kun juhlasalin katon holvit lämpöeristetään päältäpäin.
Odotamme innolla myös uusia ikkunoita yläkertaan; nyt näyttää lupaavasti siltä, että kaupunki on lopultakin aktivoitumassa asiassa. Ikkunoiden uusimisella on todella suuri merkitys talon lämpötalouteen. Keskinäisen sopimuksemme mukaisesti talon ulkoverhous on kaupungin vastuulla, me vastaamme sisätilan ylläpidosta ja siellä tehtävistä perusparannuksista.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme vaihtaneet kaikki holvikellarin valaisimet led-lamppuihin. Aiemmin vanhat perinteiset PAR-heittimet söivät hurjan määrän sähköä kussakin tapahtumassa, joita on koko talon toiminnan ajan järjestetty noin 100-120 kappaletta vuodessa.
Pidemmän aikavälin investointisuunnitelmiin kuuluu tilan saniteettikalusteiden vaihto vähemmän vettä kuluttaviin malleihin. Olemme tutkineet myös mahdollisuuksia biojätteiden kompostointiin, mutta jätemäärät ovat valitettavasti sen verran suuria, että tämä ei ole osoittautunut mahdolliseksi.
Tässä olisikin haastetta jollekin innokkaalle startup-innovaattorille: miten voidaan vähentää tapahtumien ruokahävikkiä? Ymmärrämme, että cateringin omavalvonta ja tapahtumien usein iltaan painottuvat aikataulut rajoittavat tällaisen toiminnan mahdollisuuksia. Itse tulemme jatkossa tarjoamaan jokaiseen tapahtumaan biohajoavia ruokarasioita, joihin asiakkaat voivat pakata syömättä jääneitä ruokia ja ottaa ne mukaansa juhlasta lähtiessään.
Olemme havainneet, että varsin usein ruokaa jää myös jääkaappeihin, joista ne voidaan hyvin ottaa uusiokäyttöön ilman, että cateringin omavalvontasäännöt sitä rajoittaisivat.
Tapahtumatilassa, verstaalla, varastoissa ja toimistossa kierrätetään kaikki jäte jätelajeittain (muovi, lasi, metalli, bio, pahvi, sekajäte). Olemme iloisia siitä, että myös tilassamme juhlivat vieraat ovat panostaneet kierrätykseen ja eri jätelajit päätyvät oikeisiin astioihin jopa yllättävän hyvin.
Tapahtumien hiilijalanjälkeen vaikuttaa myös liikennöinti tapahtumapaikalle ja sieltä pois. Agroksenmäen läheisyyteen on päässyt aina kätevästi metrolla ja ensi vuonna yhteydet paranevat entisestään, kun uusi raitiolinja Pasilasta Kalasatamaan aloittaa liikennöinnin.
Agroksenmäen holvikellarissa käytettävät somisteet ja kalusteet tulevat valtaosin Intercom Design Oy:n varastoista. Lue lisää niiden ympäristövaikutuksista osoitteessa intercom.fi/uusiokaytto/.
Kestävästä kehityksestä huolehtiminen ja hiilijalanjäljen pienentäminen on meidän kaikkien yhteinen asia. Kerro meille, jos sinulla on ideoita, miten tapahtumien ympäristöystävällisyyttä voisi parantaa.